Dichten was nog nooit zo eenvoudig!

Vul hier je rijmwoord in

De allerbeste tips voor sinterklaasgedichten

sinterklaas

Sinterklaas: Het leukste feest van het jaar. Ook horen daar sinterklaasgedichten bij. De kans om op een leuke wijze een vriend, vriendin, familielid of collega in het zonnetje te zetten, of op een ludieke wijze terug te pakken .
Maar zie jij ook elk jaar weer op tegen het maken van een leuk sinterklaasgedicht? Dan helpen wij jou met het maken van een perfect gedicht. Hieronder volgen een aantal superhandige tips als je aan de slag gaat met het maken van een gedicht. Maak hier gebruik van en verras je omgeving met een mooi en orgineel gedicht!

Tip 1: Maak gebruik van ons rijmwoordenboek

Een goed sinterklaasgedicht moet rijmen. Het helpt ontzettend veel als je hier niet al te veel over na hoeft te denken. Deze website is er om jou hiermee te ondersteunen. Typ aan de bovenkant van deze website het woord dat je wilt laten rijmen in. Je krijgt vaak veel resultaten en dit helpt je om weer om de volgende zin te bedenken. Ook kan het zelfs tot inspiratie leiden voor de rest van je gedicht. Niet elke zin hoeft perfect te rijmen. Je kunt verschillende rijmschema's bedenken. Gebruik rijmwoorden waarvan je de betekenis kent en die je zelf ook zou kunnen gebruiken in het normale leven.

Tip 2: Bedenk wat de ontvanger heeft meegemaakt dit jaar

Bedenk wat je ontvanger heeft gedaan dit jaar. Heeft hij of zij een bijzondere reis gemaakt? Hebben jullie samen iets leuks beleefd of ondernomen? Is er iets gebeurd op het werk, of tijdens een bezoekje? Dit alles kun je verwerken in je gedicht, om die speciale momenten weer eens te herbeleven!

Tip 3: Vermijd de bekende rijmwoorden

Sommige rijmwoorden en zelfs hele zinnen kunnen echt niet meer. Vermijd bijv. de bekende zin 'Sint zat te denken wat hij jou zou schenken'. Dit is totaal niet meer orgineel. Probeer dus 'denken' en 'schenken' gewoon te vermijden. Dat geldt ook voor 'Sint zat te zoeken', 'blauw, hou van jou', 'Sinterklaas is weer in het land', etc.

Tip 4: Verzin een leuke grap

Hoe leuk is het als er ook gelachen kan worden om je gedicht? Dan ben je natuurlijk helemaal de held van de avond! Je kunt de ontvanger van het gedicht een beetje te kijk zetten door iets beschamends van hem of haar te noemen of door iets grappigs te benoemen wat jullie samen hebben meegemaakt. Het moet wel grappig blijven voor iedereen, dus zorg dat je niet de grens over gaat waardoor de ontvanger of iemand in de omgeving wordt beledigd.

Tip 5: Schrijf van te voren een aantal sleutelwoorden op

De zin zegt het eigenlijk al. Voordat je met je gedicht van start gaat, helpt het om een aantal sleutelwoorden/kernwoorden op te schrijven. Gebruik de andere tips voor het bedenken van de kernwoorden. (hobbies, wat heeft je ontvanger meegemaakt, verlanglijstje, etc) Als je dan met je gedicht van start gaat, hoef je daar alleen nog maar over na te denken en kun je je kernwoorden lijstje er bij pakken om je gedicht af te ronden.

Tip 6: Gebruik het verlanglijstje of surprise in je gedicht

Heb je een verlanglijstje ontvangen? Dan kun je iets schrijven over de cadeau die op het lijstje staan. Waarvoor wil de ontvanger dit cadeau hebben en wat gaat hij of zij er mee doen? Welk cadeau heb je gekozen, en waarom juist dat cadeau? Mocht je ook een surprise hebben gemaakt, dan kun je hier uiteraard ook iets over verzinnen.

Tip 7: Belangrijke gebeurtenissen?

Zijn er bijzondere gebeurtenissen geweest dit jaar waar je iets over kan schrijven? Denk hierbij aan een pensionering, de geboorte van een (klein)kind, een nieuwe baan, een verhuizing, etc. Wat voor gevoel hoort hierbij? Wat is er gebeurd tijdens deze speciale gebeurtenis en wat voor impact had dat op jullie? Dit alles kun je verwerken in je gedicht!

Tip 8: Zoek naar synoniemen voor woorden

Het komt je vast bekend voor. Je hebt een leuke zin bedacht die je eigenlijk niet uit je gedicht wilt schrappen, maar je komt maar niet op een volgende zin, omdat het gedicht dan niet lekker loopt, of omdat het gewoon niet rijmt. Kijk dan of je een synoniem kan vinden voor het woord in je laatste zin: een woord met dezelfde betekenis, maar met een andere rijmklank. Wees ook niet bang om de zin compleet anders te formuleren.

Tip 9: Opening van het gedicht

De start van een gedicht is altijd het lastigst. Als je eenmaal op gang bent kom je wel verder, maar wat moet die eerste zin zijn? Voorkom het gebruik van standaard openingen, zoals ook beschreven in tip 3. Om een start te maken kun je beginnen met een uitsmijter. Of bedenk wat je hebt gehoord of vernomen over de ontvanger. Wat heeft de sint kunnen horen over de ontvanger? Wat voor jaar is het geweest in het algemeen of specifiek voor de ontvanger?

Tip 10: Verdiep je in de ontvanger

Wie is je ontvanger? Wat is je relatie met hem of haar? Wat zijn de hobbies of eigenschappen van de ontvanger? Hoe zit je ontvanger er uit, wat is zijn werk? Dit zijn allemaal vragen die je voor jezelf kan beantwoorden. De antwoorden kun je gebruiken in je gedicht. Gebruik ook tip 5 door al deze antwoorden van te voren even op papier te zetten.

Tip 11: Niet te kort en niet te lang

Tenzij anders afgesproken, moet je gedicht niet te kort en niet te lang zijn. Het is niet leuk als iemand een mooi gedicht voor jou heeft geschreven en je komt zelf met 4 regels aanzetten. Andersom moet het ook leuk blijven. Als iemand 10 minuten bezig is met het lezen van een gedicht, omdat je een heel boekwerk hebt geschreven is ook niet fijn voor de ontvanger. Een sinterklaasgedicht heeft een lengte van 20 tot 30 zinnen. Smokkel niet door gebruik te maken van een heel groot of klein lettertype . Gebruik overigens ook niet een font dat eigenlijk niet lekker leesbaar is.

Allerlaatste tips:

Heb je na deze tips nog niet voldoende inspiratie gevonden? Ga even wat anders doen, of slaap er een nachtje over. Zorg er dan wel voor dat je op tijd aan je gedicht begint, zodat je niet alles nog last-minute moet doen. Bedenk dat je je gedicht ook nog moet printen als je zelf geen printer hebt. Je kunt je gedicht ook nog leuk aankleden met stickers, plaatjes of uitgeknipt cadeau-papier.

Hier volgen de beste rijmwoorden voor sinterklaas

Wat is er nog meer te vinden op Rijmfijn, het rijmwoordenboek?

Kijk op de Sinterklaas tips pagina voor een aantal handige tips als je bezig bent, of gaat met een sinterklaasgedicht. Met deze tips kan hiet niet meer misgaan!
Heb je opmerkingen of tips? Ga dan naar de feedback pagina en laat een opmerking achter! Dat wordt erg gewaardeerd!
Wil je uitgebreider kunnen filteren op, of zoeken naar rijmwoorden? Dan biedt uitgebreid zoeken een mogelijkheid om dit te doen.

Rijmwoordenboek

Hier vind je de allerbeste tips voor het maken van sinterklaasgedicht. Heb jij moeite met rijmen in sinterklaasgedichten? Gebruik het rijmwoordenboek voor het perfecte gedicht!

Tevreden met deze site? Delen wordt gewaardeerd!

Contact: info@rijmfijn.nl

Partner websites:

Free fortune teller (EN)
Toekomst voorspellen (NL)

Bron woordenlijst

1. Titel: Nederlandse woordenlijst
2. Maker: OpenTaal Opentaal
3. Rechten: Revised BSD License en/of CC BY 3.0
4. Datum en versie: 2021-12-29 01:35:29 2.20.22

Tags

tips  Rijmen  Rijmwoordenboek  dichten  gedicht  sinterklaas  sinterklaasgedicht  liedjes  valentijnsdag  kerst