Dichten was nog nooit zo eenvoudig!

Vul hier je rijmwoord in

Wat is Rijmen

Meer over rijmwoorden en rijmen

Rijmen is een literaire techniek waarbij twee of meer woorden dezelfde of een soortgelijke eindklank hebben. Het komt vaak voor in poëzie en kan ook in proza worden gebruikt om een muzikale of ritmische kwaliteit toe te voegen. Er zijn verschillende soorten rijmen, waaronder de volrijm, de halfrijm en rijkrijm.

Wat is een volrijm?

Een volrijm, ook bekend als perfecte rijm of echt rijm, treedt op wanneer twee woorden dezelfde eindklank hebben. Een aantal voorbeelden zijn:

 • 'kat' en 'mat'
 • 'jou' en 'hou' en 'blauw'
 • 'kies' en 'nies'

Wat is een halfrijm?

Bij een halfrijm kennen we een klinkerrijm (assonantie) en een medeklinkerrijm (acconsonantie). Het gebruik van halfrijm kan een gedicht of liedje een subtielere rijmklank geven en kan soms makkelijker te vinden zijn dan rijkrijm. Een halfrijm in een zin is een soort rijm waarbij de laatste klanken van twee woorden dezelfde zijn, maar de klanken daarvoor niet. Dit in tegenstelling tot een rijkrijm, waarbij de laatste klanken én de klanken daarvoor dezelfde zijn. Een voorbeeld van een halfrijm is: 'Ik eet een lekkere koek, tijdens het lezen van mijn boek.' In dit voorbeeld rijmen 'boek' en 'koek' alleen op de laatste klank "-oek". Voorbeelden van rijmwoorden:

 • 'blauwe' en 'gebouwen' (assonantie)
 • 'lief' en 'lied' (assonantie)
 • 'verst' en 'korst' (acconsonantie)
 • 'roeiende' en 'riemen' (acconsonantie)
 • 'ronde' en 'randen' (acconsonantie)
kerst gedichten

Wat is een rijkrijm?

Een rijkrijm is een specifiek soort rijm waarbij de laatste klanken van twee woorden niet alleen dezelfde zijn, maar ook dezelfde klanken in de woorden daarvoor. Hierdoor klinkt het rijm extra rijk en vol. Een voorbeeld van een rijkrijm is: 'De kat zat op het mat, dat was toch wel wat plat.' In dit voorbeeld rijmen 'mat' en 'plat' niet alleen op de laatste klank '-at', maar ook op de klanken '-at' en '-at' daarvoor. Het gebruik van rijkrijm kan de poëzie of het rijmende gedicht versterken door de rijmende woorden extra te laten opvallen en een rijkere, vollere klank te geven aan het gedicht. Het kan echter ook moeilijker zijn om rijkrijm te vinden, omdat er meer klanken moeten rijmen.

Wat is een Beginrijm

Een beginrijm betekent dat twee woorden een zelfde beginklank hebben. Een beginrijm wordt ook wel een *Alliteratie* genoemd. Denk hierbij maar eens aan de Suske en Wiske titels.

 • 'kale kapper'
 • 'Wie weet waar Willem Wever woont?'
 • 'huis en haard'

Wat is een Voorrijm, middenrijm van eindrijm

In een vers kunnen woorden aan het begin, midden of einde van de regel rijmen. Bij een voorrijm bevindt het rijmende gedeelte zich aan het begin van de versregels. In een middenrijm bevinden de rijmende woorden zich in het midden van de versregel, en natuurlijk bij de eindrijm aan het einde van de regel.

Rijmen, muziek en poëzie

In poëzie wordt rijm vaak gebruikt om een gevoel van eenheid en structuur te creëren. Het kan ook een muzikale kwaliteit aan het gedicht toevoegen, waardoor het prettiger wordt om voor te lezen. Rijm kan ook helpen om bepaalde ideeën of thema's in het gedicht te benadrukken. Rijm is niet noodzakelijk voor alle soorten poëzie, en sommige dichters kiezen voor het vrije vers, dat geen specifiek rijmschema volgt. Toch kan rijm een effectief middel zijn om diepte en betekenis aan een gedicht toe te voegen. Rijm kan ook worden gebruikt in proza om een speelse of humoristische toon aan te brengen. Het wordt vaak gebruikt in kinderliteratuur en kan jonge lezers helpen om zich meer te verbinden met lezen en literatuur. Al met al is rijm een nuttig literair hulpmiddel dat muzikaliteit, structuur en betekenis aan een tekst kan toevoegen. Het is een veelzijdig middel dat in verschillende genres en stijlen kan worden gebruikt.

Rijmtips

Er zijn geen strikte regels voor rijm, omdat het grotendeels een kwestie is van persoonlijke voorkeur en artistieke stijl. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die schrijvers kunnen volgen bij het gebruik van rijm in hun werk:

 • Het rijmen moet worden gebruikt voor een doel: Rijm moet een specifiek doel dienen in het schrijven, zoals het creëren van een gevoel van eenheid of het toevoegen van een muzikale kwaliteit. Het mag niet alleen gebruikt worden om te rijmen.
 • Een rijmwoord moet natuurlijk zijn: De rijmwoorden moeten natuurlijk vloeien en niet geforceerd of gekunsteld aanvoelen.
 • Het rijmen mag niet afleiden van de inhoud: De rijm moet het schrijven versterken en niet afleiden van de inhoud of boodschap van het stuk.
 • Houd rekening met de context: Een rijm moet passen bij de toon en het onderwerp van het schrijven.
 • Experimenteer met verschillende soorten rijm: Er zijn verschillende soorten rijm, waaronder de volrijm, halfrijm en rijkrijm. Experimenteer met verschillende soorten om te zien welke het beste werkt voor jouw tekst.

De belangrijkste regel voor rijm is dat je het gebruikt op een manier die de tekst verbetert en een specifiek doel dient, in plaats van het te gebruiken omwille van zichzelf.

Ons rijmwoordenboek focust zich op volrijmenende woorden.

Wat is er nog meer te vinden op Rijmfijn, het rijmwoordenboek?

Kijk op de Sinterklaas tips pagina voor een aantal handige tips als je bezig bent, of gaat met een sinterklaasgedicht. Met deze tips kan hiet niet meer misgaan!
Heb je opmerkingen of tips? Ga dan naar de feedback pagina en laat een opmerking achter! Dat wordt erg gewaardeerd!
Wil je uitgebreider kunnen filteren op, of zoeken naar rijmwoorden? Dan biedt uitgebreid zoeken een mogelijkheid om dit te doen.

Rijmwoordenboek

Meer over rijmen, rijmsoorten en tips voor rijmen

Tevreden met deze site? Delen wordt gewaardeerd!

Contact: info@rijmfijn.nl

Partner websites:

Free fortune teller (EN)
Toekomst voorspellen (NL)

Bron woordenlijst

1. Titel: Nederlandse woordenlijst
2. Maker: OpenTaal Opentaal
3. Rechten: Revised BSD License en/of CC BY 3.0
4. Datum en versie: 2021-12-29 01:35:29 2.20.22

Tags

Rijmwoord  wat is rijmen  Wat is een rijmwoordenboek?  Rijmwoorden  gedichten  Rijmen  Rijmwoordenboek  dichten  gedicht  sinterklaas  sinterklaasgedicht  liedjes  raps  rappen